Eikenhouten Vloeren Onderhoud: De eigenschappen van eiken :   Chique en karaktervol!

Eikenhouten vloeren worden echt gekoesterd tegenwoordig. De robuuste uitstraling en het mooie, volle uiterlijk alsmede de opties om dit type hardhout te bewerken maken de vloer razend populair. Hoe komt dat eigenlijk? En wat zijn de verschillende kenmerken van de eikenhouten vloer. Interesse? Op deze pagina leest u meer over de kenmerken en opties voor het leggen van een eikenhouten vloer. Of dit nu parket, duoplank of een vloer van massieve balken is: eikenhout past in verschillende settings.

Eikenhout wordt al eeuwenlang gezien als hout met een luxe en robuuste uitstraling. Dat is ook niet vreemd, want het hout is ijzersterk en kan, ondanks de hardheid, makkelijk bewerkt worden. Meubels en ook vloeren van eikenhout gaan tientallen, zo niet honderden jaren mee. Een echte kwaliteitshoutsoort dus. U vindt bewerkingen van eikenhout dan ook terug in zowel woningbouw (oude draagconstructies van gebouwen) als de moderne toepassing van eikenhout in meubels (met name tafels) en de vloer. Als vloer kan eiken in de vorm van massief hout worden aangelegd, parket, duo vloer en laminaat. Al wordt bij die laatste niet gebruikgemaakt van écht hout, maar een laag die het uiterlijk van eiken heeft.

Parketvloer onderhoud
Parketvloer onderhoud

Licht of donker

Eiken (en dan met name het Europees eikenhout) is te herkennen aan een lichte kleur. De nerven zijn over het algemeen recht en volgen de lengte van de boom. Vergeleken met bijvoorbeeld grenen of andere lichtere houtsoorten heeft eikenhout zelden noesten of andere opvallende plekjes. Ideaal dus om een vloer van eikenhout te combineren met een strak, modern interieur. Tot slot kan het eikenhout zo behandeld worden dat het een donkere of juist lichte kleur krijgt. 

Wij beginnen met een “besparende schuurfase”

Als uw vloer groot onderhoud nodig heeft, dan beginnen wij met een besparende schuurfase, dit is een manier van schuren die sterk afwijkt van de traditionele schuurmethode met een zgn bandschuurmachine. Bij de laatst genoemde methode wordt vaak zo agressief en onnodig diep geschuurd dat een vloer met een beperkte toplaag dit niet zal overleven, er zal schade ontstaan doordat men plaatselijk door de toplaag heen schuurt. Dit is al menig particulier, maar ook professionals overkomen.

Met onze schuurmethode schuren we de oude afwerking weg, precies tot op het kale hout. Vervolgens wordt de vloer netjes gepolijst zodat er een optisch egale vloer ontstaat die tevens klaar is om afgewerkt te worden!

De mogelijkheden in afwerken van een eiken vloer:

AFWERKEN MET OLIE

Eiken heeft de ideale houtstructuur om te kunnen kiezen uit allerlei kleuren in een olie afwerking! Wij kunnen u bezoeken en staaltjes van eiken plankjes te laten zien, zodat u als het ware sfeer kunt proeven. Hieraan zijn geen kosten verbonden

Wij werken met een sterke 2 componenten olie, het geeft een fraaie, maar ook zeer degelijke afwerking!

Bij elke keuze in een olie afwerking dient u wel altijd rekening te houden met een stukje onderhoud dat moet blijven plaatsvinden. Wij kunnen dit voor u verzorgen, maar kunnen u ook adviseren, zodat u dat zelf kunt verzorgen.

AFWERKEN MET OLIE………. EN TOCH AFLAKKEN, HET KAN ECHT!!!

Bovengenoemde afwerking met een 2 componenten olie, kan ook afgewerkt worden met lak. Na het aanbrengen van de 2 componenten olie, laten we de vloer drogen tot de volgende dag. Daarna worden er 2 lagen lak aangebracht met een zeer hoge slijtvastheid. Deze lak kan geleverd worden in matte versie, een extra matte versie, of een half glans, dat is uiteraard een kwestie van smaak. U krijgt dan een duurzame afwerking, waar u langdurig geen omkijken naar heeft!

AFWERKEN MET EEN NATURAL LOOK

Veel mensen zijn gecharmeerd van het lichte uiterlijk van eiken zoals dat eruitziet na het schuren en polijsten. Wij kunnen desgewenst de vloer lakken met een speciale Natural look lak, met deze afwerking blijven we zo dicht mogelijk bij de kleur van onbehandeld hout. Deze afwerking zal ook niet geel verkleuren, zoals bij veel lakken wel gebeurt.

AFWERKEN MET EEN DEKKENDE KLEUR VERF

Er zijn ook mensen die het mooi vinden om de vloer dekkend wit, grijs of zwart af te werken. Daarbij zijn ze vaak weer bezorgd dat de verf laag er weer snel afslijt. Wij kunnen de vloer echter zo afwerken dat die toch beschermd wordt door een duurzame transparante top laag lak!

UW EIKEN VLOER IS IN REDELIJKE STAAT MAAR HEEFT ONDERHOUD NODIG?

Het is altijd aan te bevelen om de situatie ter plaatse door ons te laten bekijken en beoordelen. Dit doen wij graag en geheel vrijblijvend! Wat daarbij helpt is dat u vooraf zoveel mogelijk informatie verzameld. Met welke producten is de vloer bijvoorbeeld behandeld? Als de vloer in redelijke staat verkeerd dan kan wellicht volstaan worden met het machinaal diep reinigen van de vloer en het opnieuw aanbrengen van olie. Een gelakte vloer in redelijke staat kan soms gepolijst worden en opnieuw worden voorzien van een of twee nieuwe lagen lak.

  • +15 jaar ervaring zowel zakelijk als particulier
  • werken uitsluitend met hoogwaardige producten
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • Duurzame oplossingen
  • 95% stofvrij schuren

Beste prijsgarantie

Vakkundig personeel

Vrijblijvende kennismaking